България е на 2 място в ЕС по употреба на антибиотици

...
България е на 2 място в ЕС по употреба на антибиотици
Коментари Харесай

Пием с 20% повече антибиотици след Ковид пандемията

България е на 2 място в ЕС по приложимост на антибиотици в болничните заведения. С 20% се е нараснала използването им след пандемията от Ковид-19.

Това сочи отчет на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите. Според фармацевти повода за тревожните данни  е незадоволителния надзор при закупуването на лекарства от аптечната мрежа. Магистър-фармацевти приканиха за национална тактика за надзор на антибиотиците у нас.

Две са причините за увеличената употреба на антибиотици, настояват фармацевти. Едната е, че заради усложнения в грипния сезон лекарите изписват повече от тези лекарства, а другата е, че пациентите успяват да се снабдят с тях без рецепта.

 
За страдание има доста сътрудници, които дават, в множеството случаи не е належащо при една хрема или болки в гърлото, даже няма да помогне.
Николай Костов -фармацевт
Дали се отпускат без рецепта антибиотиците, това е една щекотлива тематика, тъй като по време на пандемията да вземем за пример, имаше огромен безпорядък, изписване на медикаменти по вайбър от лекари.
Аделина Любенова – фармацевт

С честата приложимост на антибиотиците идва и антибиотичната устойчивост, твърдят фармацевти. “В един миг антибиотиците няма да работят и когато пристигна сериозното заболяване, ние няма с какво да се лекуваме, по тази причина е доста значима лекарската интервенция дружно с фармацевтичната консултация “, споделя Любенова.

Константина Живова споделя, че персоналният й доктор заобикаля да изписва антибиотици, все пак счита, че противоположната процедура се случва постоянно.

„ Случвало ми се е в годините, дори съм чувала хората сами да си се лекуват, „ абе, взимай един антибиотик, че е най-лесно “, само че съгласно мен не е вярно и в случай че могат да се заобикалят е най-добре “, споделя тя.

Според фармацевти антибиотиците повреждат имунната система и съветват медикаментите да не се употребяват без наставление от доктор.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР